Jak si PŘESNĚ vypočítat výši mateřské (návod pro OSVČ) plus jedna vychytávka pro stanovení výše rodičovského příspěvku

Jelikož většina lektorů a lektorek pracuje na volné noze, jsou pro úřady známí jako tzv. OSVČ, na něž se vztahují jiná pravidla než pro klasické zaměstnance. A pokud jste OSVČ a chystáte se mít dítě, je dobré myslet na to hodně dopředu, abyste nebyli nepříjemně zaskočeni.

Pro začátek trocha terminologie:

Peněžitá pomoc v mateřství (PPM), lidově známá jako mateřská, trvá 28 týdnů a její výše se odvíjí od výše vašeho příjmu. Nárok na ni mají OSVČ, které si platí nemocenské pojištění (alespoň po dobu 180 dnů v období jednoho roku přede dnem nástupu na PPM, současně musí účast na nemocenském pojištění trvat alespoň 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech přede dnem nástupu na PPM). Při pobírání PPM nesmíte osobně vykonávat svou výdělečnou činnost, ze které jste si nemocenskou platili.

Rodičovská dovolená (RD) je doba, kdy pobíráte tzv. rodičovský příspěvek (RP). To je navazující dávka, kterou můžete čerpat až do 4 let věku dítěte. Celkem můžete vyčerpat 300 000 Kč, měsíční výši si nastavíte sami (je tam ale jeden zádrhel, tomu se budu věnovat níže). V průběhu pobírání RP už můžete pracovat neomezeně, vaše živnost se pak převede na „vedlejší“, což je výhodné zejména z hlediska placení záloh (platíte zálohy vypočítané namísto minimálních, podrobnosti níže).

Když jsem čekala svého syna a začala jsem podrobněji zjišťovat, jak to s tím mateřstvím a živností je, narazila jsem na nečekaný problém. Jak si přesně vypočítat PPM jako OSVČNebyla jsem schopna zjistit, jak si přesně vypočítat výši své mateřské (PPM). Hledala jsem na internetu, ale všechny kalkulačky a postupy byly pro zaměstnance. Postupy pro OSVČ byly silně orientační a nepřesné. Obvolala jsem úřady – tam jsem se dozvěděla, že to závisí na mnoha faktorech, ale přesný návod jsem nedostala, jen že se to dozvím, až mi mateřská přijde. A že se mám připravit na to, že to bude málo. No jo, ale jak málo je „málo“? Pro rodinný rozpočet prostě potřebujete dostat trochu přesnější informaci.

Poté jsem se tedy spojila se svou daňovou poradkyní, která mi poradila naprosto jednoduchý způsob, jak se dobrat k přesnému číslu. Musím se přiznat, že jsem o tomto postupu měla trochu pochybnosti, protože jsem nechápala, proč by mi to takto jednoduše nevysvětlili na úřadech… Tak pokud jste ve stejné situaci, ráda vám vysvětlím, jak na to – přece jenom je dobré vědět už před porodem, s jakým příjmem můžete počítat.

 

 

Návod pro výpočet PPM

Výše PPM se odvíjí od částky, kterou si platíte za nemocenské pojištění. Tato částka se v průběhu roku změní, když odevzdáte svůj Přehled o příjmech a výdajích na OSSZ. Tam vám pak vypočítají novou výši platnou pro další období.

Výše PPM se pak počítá z průměru pojištění, které jste si platili posledních 12 měsíců. Pokud tedy nastupujete na PPM třeba 1. 8., stačí si udělat tabulku, jak vysoké pojištění jste si platili rok dozadu. Tabulka bude u každého jiná. Př.:

měsíc

VIII.

IX.

X.

XI.

XII.

I.

II.

III.

IV.

V.

VI.

VII.

282

282

282

282

282

282

282

282

282

242

242

242

Teď už jen stačí sečíst všechny částky zaplaceného pojistného a vydělit 12, abyste dostali průměrnou částku za posledních 12 měsíců.

V našem modelovém případě tedy 9 × 282 Kč + 3 × 242 Kč = 3 264 Kč.

Poté 3 264 Kč : 12 = 272 Kč.

Částka 272 Kč je tedy průměrné pojištění, které jste si v minulých 12 měsících hradili. Tuto částku pak vynásobte počtem dnů v měsíci, za který PPM budete čerpat, a máte svou mateřskou. Tedy např. za červenec (31 dní) dostanete 31 × 272 Kč, to je 8432 Kč, za září (30 dní) pak 8160 Kč atd.

Překvápko u rodičáku

Jak jste si asi všimli, výše PPM není nijak závratná (a to ještě modelová situace vychází z dost vysokého pojistného, často je mnohem nižší a v průměru vychází spíš kolem 5000 Kč/měsíc). Po vyčerpání nároku na PPM (po 28 týdnech) máte nárok také na rodičovský příspěvek – RP (pokud nemáte nárok na PPM, můžete rodičovský příspěvek čerpat rovnou místo PPM).

Celková výše RP je 300 000 Kč a měsíční výši si můžete zvolit. Co jsem ovšem netušila, je fakt, že si nemohu zvolit vyšší měsíční rodičovský příspěvek, než byla výše mé PPM. Jelikož je ale výše PPM u OSVČ opravdu hodně nízká, většina OSVČ je tímto zaskočena. Je tu ale jedna finta, jak si můžete i s nízkou PPM zvolit vyšší rodičovský příspěvek – doložíte příjmy manžela a pokud je jeho vyměřovací základ vyšší, mělo by to jít. Nyní je hranice, do které nemusíte dokládat manželovy příjmy a přitom žádat o vyšší RP, než byla vaše mateřská, 10 000 Kč/měsíc. Pokud tedy chcete 10 000 Kč měsíčně jako RP, nic nedokládáte, jen zažádáte. Pokud byste chtěli měsíčně víc a vaše PPM byla nižší, tak je to nutné řešit přes manžela.

Ještě jeden tip ohledně RD – pokud v tomto období už znovu učíte, je výhodné prodloužit si RP na co nejdelší dobu (max. do 4 let věku dítěte). Vaše živnost pak bude mít stále statut „vedlejší činnosti“, což znamená, že nemusíte platit minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění (aktuálně 4981 Kč/měsíc), ale zálohy vypočítané, které odráží váš skutečný zisk.

Na závěr bych ráda podotkla, že nejsem odborník na tuto problematiku, ale tato situace se mě týkala, popisuji zde tedy své zkušenosti a informace, které se mi podařilo získat. Pokud jsem se někde dopustila chyby, velmi mě to mrzí, ale snažila jsem se vše nastudovat tak, aby byly informace aktuální a správné. Chtěla jsem však napsat tento článek, protože mě neskutečně frustrovalo, že se nikde nemůžu dobrat konkrétních informací. Tak snad vám pomůže.

Všem maminkám (i tatínkům) přeji co nejpohodovější čas s miminky a držím pěsti při vyřizování všech nezbytných formalit :)

 


Lesson anecdote

At the end of Kim´s game:

Teacher: “So what did we have here? A driving licence, a pen, a wallet, a coin, a lipstick…“

Student: “Wait Wait! Ještě ten hadr!“

Teacher: “Do you mean my scarf?!“


Související články:

Trapasy na hodině aneb Co neříkejte lektorovi (2. část)

Čím lektora spolehlivě vytočíte aneb Co neříkejte lektorovi (1. část)

Tipy a triky, jak zvládnout ústní zkoušku z cizího jazyka

 

Pokud se vám článek líbil a chtěli byste dostávat upozornění, když vyjde další, sledujte mě na INSTAGRAMU: @jazyky_s_katkou