Dárky od studentů

Každý si asi pamatuje, jak nesl na konci školního roku paní učitelce kytku nebo nějakou jinou pozornost. A já jsem si vždycky říkala, jak to musí být super, když paní učitelka odchází domů s tak obrovskou kyticí, a že by se mi to taky líbilo. A pak jsem se stala lektorkou, což je sice taky „paní učitelka“, ale tak trochu jiná. A s dárky od studentů to je taky trochu jinak, než jsem si představovala...

Zaprvé, paní učitelky ve státním školství dostávají dárky většinou na konci školního roku v jeden den, takže to vypadá bombasticky.Dárky od studentů Lektor ale učí každý den jinde a několik různých skupin, různých jednotlivců a firem, takže v tom lepším případě sbírá dárky tak nějak postupně. Ale ne úplně každý student vnímá svého lektora jako typického učitele, tedy ne vždy všechny napadne nás nějak obdarovat. A my bychom byli tááák vděční :) Protože právě proto, že u nás se to nebere jako samozřejmost, nás nějaká ta pozornost od studenta vždycky moc potěší.

Dárky od studentů pro lektory jsou navíc výrazně různorodější než obvyklá květina (i když ta je vždycky dobrá volba!). A některé dárky mohou být poněkud… zvláštní. Pojďme se tedy spolu podívat na dárky, které jsem někdy dostala, ať můžete načerpat inspiraci, čím (ne)potěšit své lektory.

 

Propisky

Propisky jsou skvělá volba naprosto vždy. Jako lektorka jsem tzv. požírač propisek, nikdy jich nemám dost a stále mi chybí. Propisky tedy přijímáme v jakémkoliv množství! Ocení to i další členové rodiny (manžel: „Příště řekni, že chceš zase ty gelovky, tyhlety jsou nanic…“).

Zápisníky a trhací papírky

To je taky super volba. Často se stává, že zaměstnanci ve firmách, kde učíme, fasují různé kancelářské potřeby a mají jich mraky. Chcete-li se jich zbavit, potěšte svého lektora, my je velmi oceníme!

Firemní vánoční balíčky pro klienty

Má-li lektor to štěstí, že učí výše postavené manažery, může jej potkat i tato luxusní záležitost (stalo se mi to jen jednou a stále na to vzpomínám :) Tyto balíčky jsou myšleny jako poděkování klientům a obsahují super užitečné či lákavé věci (flashky, archivní vína, luxusní pera, kvalitní čokolády…). Takže tyto balíčky bereme všemi deseti!

Domácí výtvory

Domácí marmelády, sušenky, svícínky, obrázky, keramika, to všechno jsou moc milé pozornosti, kterými nám uděláte radost.

Květiny

Květiny jsou superstar, tam nikdy neuděláte chybu. No i když… Vzpomínám si, jak jsem ještě na gymplu měla donést květinu své třídní učitelce na konci roku, ale bydleli jsme v horské nepříliš civilizované oblasti. Květinářství široko daleko nikde a na konci června stihla jediná růže na zahradě horko těžko nasadit poupě. Byla ovšem poněkud zakrslá a tak trochu nedomrlá. Nedalo se nic dělat, nic jiného jsem neměla, tak jsem nesla tuto květinu (po hodinové cestě vlakem vypadala však poněkud použitě a taky jsem ke konci cesty zjistila, že je celá oblezlá mšicemi). Když jsem ji schlíple donesla do třídy, má spolusedící se bezmocně složila smíchy (a musím uznat, že vedle jejího pugétu ta má olezlá pidi růžička opravdu vypadala všelijak…).

Zákusky

Spousta studentů na své narozeniny donese do hodiny něco k zakousnutí a to je velmi milé. Hloupé je, že od lektora se očekává, že bude hodinu vést, tedy že bude dost mluvit. Elegantně u toho pojídat krémový zákusek, ze kterého různě odpadává šlehačka a ovoce, se však dělá dost špatně. Proto nám ho studenti často chtějí dát aspoň s sebou, leč k tomuto účelu většinou oběma stranám naprosto chybí obalový materiál. Lektor musí letět na další hodinu do jiné firmy, takže je to pak trochu prekérka (zhltnout, huhlat s plnou pusou na studenty a neurazit, či odmítnout, být za nevděčníka a závistivě sledovat ostatní, jak si dávají do nosu? Těžká volba :)

Těhotenský test

Ano, toto je ten méně obvyklý dárek od studenta. Na pánovu obhajobu musím říct, že pracoval ve zdravotnictví a asi mu to přišlo jako velmi praktické řešení situace („Zrovna jsme fasovali a vy to asi využijete víc než já…“).

Víno a podobné pochutiny

Víno se obecně také tváří jako velmi univerzální a příjemný dárek. Tady ale hodně záleží na tom, zda je lektor mobilní, či všude šlape po svých s nákladem učebnic, jídla a pití na celý den. Pamatuji si jedno červnové ráno, kdy jsem v 7:30 dostala od studentů dvě krásné lahve vína v dárkovém balení, což bylo velmi milé, ale už menší radost jsem z nich měla, když jsem je pak s sebou tahala až do večera :)

Oblečky a výbava pro miminko

Když jsem se loučila se studenty před mateřskou, dostávala jsem vůbec nejhezčí dárky, a to oblečky a hračky pro miminko. Jedna má studentka mi dokonce donesla do porodnice boží dečku z jemňoučké vlny, která mého syna naprosto uchvátila a bez které dodnes neusne. Paní studentku jsem pak musela poprosit, aby mi udělala ještě jednu, protože dečku musím občas vyprat a těch pár hodin syn velmi těžce nese :)

 

Závěrem bych chtěla poděkovat všem studentům, kteří na nás lektory myslí také jako na učitele a občas nás obdarují nějakou drobností. Dělá nám to velkou radost a moc nás to potěší. Děkujeme!

 


Lesson anecdote

Teacher: "What do you call a room where you comb your hair, clean your teeth or have a shower?“

Student: "[BAF RŮM]"


Související články:

Trapasy na hodině aneb Co neříkejte lektorovi (2. část)

Opravování chyb

Tipy a triky, jak zvládnout ústní zkoušku z cizího jazyka

 

Pokud se vám článek líbil a chtěli byste dostávat upozornění, když vyjde další, sledujte mě na INSTAGRAMU: @jazyky_s_katkou