Blog

Kateřina na Hukvaldech

Vítám Vás na svém blogu o výuce jazyků, kterým bych ráda propojila svět studentů a lektorů.

Studenti často nerozumí aktivitám, které lektoři na hodinách dělají, nebo si nedokáží představit, co vše práce lektora obnáší. Lektoři zase občas zapomínají, jaké to bylo být studentem se vším, co k tomu patří. Oběma skupinám bych tedy ráda věnovala tento blog, který nabízí vhled do pozadí lektorské práce a zároveň se věnuje i tipům pro studenty.

Podrobněji to znamená, že (především) studentům bych zde ráda nabídla články umožňující hlubší vhled do problematiky vedení výuky, vysvětlení smyslu některých lektorských aktivit a v neposlední řadě také tipy pro samotné studium cizích jazyků. (Nejen) lektorům pak věnuji články ohledně metodologie či různých přístupů k řešení běžných lektorských situací. Všichni čtenáři pak mohou sledovat různé příběhy a komické situace, na něž je lektorské povolání obzvlášť bohaté. Krátké střípky sesbírané na mých hodinách pak najdete na konci každého článku.

Blog je psán česky (kromě krátkých střípků z hodin). Je to z toho důvodu, aby z něj mohli mít užitek i studenti ostatních jazyků. Pokud vás některý z článků zaujme, budu ráda, pokud mi napíšete svou vlastní zkušenost s danou problematikou. Kontaktovat mě můžete přes formulář umístěný na záložce Kontakt.

Chcete-li dostávat upozornění, když vyjde nový článek na blogu, sledujte mě na INSTAGRAMU: @jazyky_s_katkou

Doufám, že tímto blogem přispěji k většímu porozumění mezi lektory a studenty a tím i k větší radosti z učení!

Rozhovor pro ProfiLidi

profilidi_fotka_1.jpg
12. 10. 2022

Nedávno mě oslovil pan Rajčan ze společnosti ProfiLidi, zda bychom mohli udělat rozhovor o zákulisí lektorské práce a zda bych se mohla podělit o některé tipy pro studenty i lektory ohledně výuky cizích jazyků. Rozhovor si můžete poslechnout přímo v tomto článku.

 

Rozhovor obsahuje obchodní sdělení týkající se poskytování jazykových služeb.

Rozhovor s Hankou a Jirkou, absolventy hispanistiky a anglistiky

hanka_a_jirka_ramecek.jpg
7. 2. 2022

Dnes jsem oslovila své dva bývalé spolužáky z VŠ, zda by se s námi podělili o své zkušenosti se studiem filologie a také se svým následným profesním směřováním. Jako absolventi filologie totiž můžete zakotvit v různých pracovních odvětvích. Mohou z vás být učitelé na SŠ, VŠ, lektoři soukromých lekcí, firemních kurzů, veřejných kurzů; můžete učit online, klasicky či být jazykovým koučem, stát se překladatelem, tlumočníkem, korektorem, průvodcem... A popravdě i někým naprosto mimo obor, který jste studovali (tímto zdravím kolegy do korporátů! ;) Doufám tedy, že vám tento článek rozšíří obzory a třeba vás i motivuje k hlubšímu prozkoumání světa filologie :)

 

Rozhovor obsahuje obchodní sdělení týkající se poskytování jazykových služeb.

Co bych si přála, aby mi jiná lektorka řekla před nástupem na mateřskou

turbokacik_orez.jpg
19. 12. 2021

Mnoho lektorek přemýšlí o tom, zda a případně kdy se budou moci vrátit k výuce poté, co se jim narodí miminko. Jednou se stalo, že ve facebookové skupině, která sdružuje jazykové lektory, tuto otázku položila jedna těhotná kolegyně. Odpovědi mě dost překvapily, protože se nejčastěji pohybovaly někde mezi „za dva týdny!“ a „nejpozději za půl roku“, což ale naprosto neodpovídalo mé osobní zkušenosti. Říkala jsem si, že to v chudákovi kolegyni musí vyvolat nereálné očekávání a také velký tlak na to, aby se k učení vrátila co možná nejdřív. Ale ono to není vždy možné. Nejen pro všechny lektorky jsem se tedy rozhodla sepsat tato doporučení, která bych si jako těhotná sama chtěla přečíst.

Jízda pokračuje aneb Lektorka řidičkou (2. část)

tezkoodenec_a_kacik.jpg
29. 11. 2021

Po publikování mého posledního článku (Lektorka řidičkou) jsem dostala spoustu super reakcí od žen řidiček a některé se mnou dokonce sdílely své tipy, co jim osobně s řízením pomáhá. Mezi nejlepšími bylo třeba: „pořídila jsem si automat, pípák a kamery, s tím zaparkuje i šimpanz“ či „chodím si s panáčkem v Google mapách a čtu si cedule na křižovatkách, ať vím“ (to dělám samozřejmě taky a rozhodně doporučuji :) A jelikož se tedy zdá, že minulý článek mnoho řidiček povzbudil, a protože historek, ve kterých vystupuji jako řidičský tydýt, mám spoustu, rozhodla jsem se napsat pokračování. Takže jdeme na to.